Inspiration

I arenan möts man av en stor entréhall med en välkomnande reception som är knutpunkten i arenan. Här leds du till de olika aktiviteter som finns i arenan som exempelvis klätterväggar, bowling, skidskytte, gym, gruppträningar, e-sport, lekland för de mindre eller vår temahall där spännande aktiviteter erbjuds utifrån olika teman under året. Vill du köpa eller hyra skidutrustning finns en sportbutik där du får all hjälp du behöver för en bra skidtur i skidtunneln. Här kan du även hyra rullskidor om du vill åka en tur ute. På Arena Skubbet finns ett stort utbud av aktiviteter och vi lovar att alla kan hitta något som passar!

Är du sugen på något att äta eller fika så finns här både Café och restaurang som erbjuder närproducerad mat från vår omnejd med utvalda råvaror av hög kvalitet. Kvalitén på maten kommer att vara A & O och ska genomgående ha en hälsosam inriktning. Här stoltserar vi med kvalitet på livsmedel så som närproducerat, näringsrikt och rena produkter. 

Vill du stanna lite längre så erbjuder vi fina rum för övernattning och här finns många bra paketerbjudanden för den enskilde, familjen och större sällskap. Om du övernattar har du även tillgång till ett härliga spa som erbjuder flera olika behandlingar.

I restaurangen/ puben har du utsikt över skidtunneln och kan följa skidåkarna över en bit mat. Vid stora tävlingar och event ska man kunna följa dessa från såväl restaurang/ café som via storbild. Kanske till och med följa skidåkarna från en avkopplande bastu efter en aktiv dag…

Observera att innehållet på den här sidan endast är ett axplock ur innehållet i den färdiga rapporten som du kan ladda ner här.

Vi vill bygga världens längsta och bästa inomhusskidanläggning i Grästorp. För att skapa förutsättningar för detta har vi i förstudien anlitat Per – Åke Yttergård, expert i Sverige på skidtunnlar. Han har varit delaktig i flera andra byggnationer av skidanläggningar och även under många år varit aktiv i Svenska Skidförbundet.

De närmsta inomhusskidanläggningarna finns i Torsby och Göteborg. I Göteborg finns Skidome, en inomhusskidanläggning med en kuperad bana på 1,2 km utan slinga. Skidanläggningen i Torsby har 1287 meter långt inomhusskidspår och ca 30-35 tusen besökare per år. Torsbys verksamhet och ekonomi är ett viktigt underlag för att kunna beräkna hur en inomhusskidanläggning kan bära sig ekonomiskt i Grästorp.

Klicka för större bild

Torsby skidtunnel

Den skidtunnel som verkar vara mest lik vårt tänk, är Torsby skidtunnel. Många som åker skidor åker just till Torsby för att träna inomhus året runt. Här följer fakta om skidtunneln i Torsby. För ytterligare information hänvisar vi till www.skidtunnel.se.

Torsby anläggning etablerades 2006 och har de senaste  fem åren lockat mellan 30-35 tusen besökare per år. Anläggningen är 1287 meter lång med arenan inräknad. Skidtunneln är byggd i betong och jordmassor har schaktats över tunneln så anläggningen liknar en ås. Torsby kommun uppskattar att skidtunnelns omsättning tillsammans med ökad handel och övernattningar leder till att 30–35 miljoner kronor årligen spenderas i Torsby. Utslaget på 365 dagar har Torsby 80-85 besökare/dag. *Källa nwt.se Torsby: 4049 invånare (inga större städer inom en 60 minuter)

  • Längd 1,3 km, 
  • Höjdskillnad 12 meter
  • Stigning 25 meter/varv
  • Temperatur 0 till -3°C
  • 8 meter bred

Övriga skidtunnlar i Sverige

  • Prioritet Serneke Arena, Kviberg, Göteborg, en multianläggning med Nordic Wellnes Skidome, invigd juli 2015, 1,2 km, klassisk och fri stil.
  • Gällö i Bräcke kommun, invigd september 2017, spårlängd 1,4 km. Tidigare försvarsanläggning i Gällöberget. Befintliga tunnlar utnyttjas för skidåkning. Bräcke kommun huvudägare med 90 procent i driftbolaget. Anläggningen ska byggas ut efter hand. Initialkostnad; 37 miljoner kronor.
  • Piteå, invigd januari 2016. I ett första skede 400 meter. Charlotte Kalla är delägare i Darkathlon, det bolag som står bakom projektet. Företaget Artic Falls, världsledande vad gäller däcktestanläggningar, är också delägare. Fullt utbyggd beräknas spårlängden till 2,2 km. Tunnelns bredd är 15 meter.

Observera att innehållet på den här sidan endast är ett axplock ur innehållet i den färdiga rapporten som du kan ladda ner här.

Utemiljön är tänkt som en allmän plats för alla att besöka och kan jämföras med en stor lekplats med fokus på hög tillgänglighet. Området består enligt förslaget av ett stort område för lek, en hinderbana, ett område för hoppkuddar, samt en grillplats för allmänheten. Vi vill även ha en balansbana för äldre men som givetvis kan nyttjas av alla. Vår grundidé är att denna plats ska alla kunna besöka utan att det ska vara någon entré.

Den allmänna delen ska vara tillgänglig för alla. Här ska social inkludering och tillgänglighet vara fokus. Vi har utgått från en universell utformning, dvs att om inte allt så ska det mesta som går göras  tillgänglighetsanpassat. 

Utelek

Uteleken är viktig och här sätter bara fantasin stopp… En damm på sommaren för vattenlek, blir en perfekt plats för skridskor på vintern… här finns även anledning att koppla ihop Grästorps framgångar med ljusspel genom vattenfestivalen, och kanske låta färg förgylla vattenlandet.

En stor snöhög är en uppskattad lek, och sällsynt numera i våra breddgrader… här kan en snöhög skapas när snön ändå tillverkas för tunneln… härligt såväl vinter som sommar. Skidtunnelns form skapar även en naturlig plats för en pulkabacke, backträning, växthus m.m.

Observera att innehållet på den här sidan endast är ett axplock ur innehållet i den färdiga rapporten som du kan ladda ner här.